Ayna ayna, söyle be bana...

Aynalar yalan söyler mi? Ondan mıdır insanın bir gün kendini güzel görürken, ertesi gün bambaşka bir çirkinlikte görmesi? Amacı nedir ki aynaların? Bir canlı aynada kendini çirkin de görse, güzel de görse, bu aynayı ilgilendirir mi?
Şimdi şunu düşündüm ki, belki de ilgilendirir. Hani olur ya, ayna sıkılmıştır, demiştir ki; "ulan bu lavuk da hergün burada, bakıp bakıp duruyor artık sinirimi bozmaya başladı!" ve sırf tekrar tekrar bakmasını önlemek için "şuna kendini öyle bir çirkin göstereyim ki, bir daha uğramasın buralara" diyerek çirkinleştirmiştir.

O zaman neden bizi masallarla kandırdılar ki? Masallarda direkt olmasa da şöyle denmiyor muydu:
"Aynalar asla yalan söylemez. Başlarına ne gelecekse gelsin, hangi kraliçe tarafından hor görülecekse görülsün, umrunda bile olmaz. Lönk diye gerçeği insanın yüzüne vurur. Aynaya bakınca çirkinsen çirkinsindir, güzelsen güzel. Senden daha güzeli varsa bu hayatta, ayna onu bile söyler, hiç acımaz. Ayna herşeyi bilir, görür, duyar ve söyler. Ulan yavşak ayna..."
Öhöm bu böyle devam eder, ben burada keseyim, gerisi saydırmaya giriyor. Yani malum masalda asıl anlatılması gereken budur. İç ses bunu söyler ama dışa vurmaz ne yazık ki. Ancak şimdilerde görüyoruz ki, ayna dürüsttür ama korkaktır -zamanın kraliçesinden çok çekmiş belki zavallılar-. Korkusundan artık direkt yüzümüze işte efendim "sen çirkinsin", "senden daha güzelleri de var bi tarafların kalkmasın", "çek git buralardan"... şeklinde ifade edemeseler de imalarda bulunabiliyorlar. Bize gelip "ahanda bu işte senden daha güzel" demektense, ona gidip onu güzel göstererek kendine, pohpohlayarak üzerimize salıyor. Kimilerini de hergün bir başka göstererek aklınca ne yapmaya çalışıyor bilinmez. Aynaların cansız nesneler olduklarını düşünüyorsanız, bir daha düşünün derim. İlginçler. Hep ilginç bulmuşumdur onları.

Herşeyi aynalara yüklemek... İşte ana tema bu. Kesin aynadandır, kesin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar