KİTAPLAR HİÇ BU KADAR EĞLENCELİ OLMAMIŞTI!



Kitap Okuyan Çocuklar Projesi dâhilinde, Kadıköy Belediyesi’nin de katkılarıyla Türkiye’nin ilk interaktif çocuk kütüphanesi İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 2014 yılında açıldı. Projenin en önemli amacı; 0-6 yaş çocukların aileleriyle birlikte eğlenerek ve sosyalleşerek okuma kültürü kazanmalarını sağlamak.


 Kitap Okuyan Çocuklar oluşumunun başlattığı “Kadıköy'de İnteraktif Öğrenme Merkezi olacak bir çocuk kütüphanesinin açılması istiyoruz” başlıklı imza kampanyasına on binden fazla kişi imza vermişti. Toplanan bu imzalar dönemin Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’e sunulmuştu. Bu sayede Türkiye’nin ilk interaktif çocuk kütüphanesi kuruldu. Kadıköy İnteraktif Çocuk Kütüphanesi, Göztepe semtindeki Özgürlük Parkı’nın içinde kurulduğu günden beri ücretsiz hizmet veriyor. Pazartesi hariç haftanın altı günü 09.00-17.00 saatleri arasında hizmet veren kütüphaneye her ilçeden 0-6 yaş grubu çocuklar aileleriyle gelebiliyor. Çocuklar aileleri ve deneyimli öğretmenler eşliğinde çeşitli derslere katılabiliyor, okuma gruplarında yer alıyorlar. Kitap okuma zevkinin yanı sıra eğlenerek öğrenmenin de keyfini sürüyorlar.

Özgürlük’ten kütüphaneye…


Bu güzel çocuk kütüphanesini yerinde görmek için soluğu Kadıköy Özgürlük Parkı’nda alıyorum. Şehirdeki yüksek binaların içinde, doğanın küçük bir yansıması olan bu geniş parkın içerisine giriyorum. İnteraktif Çocuk Kütüphanesi’ni bulmadan önce etrafta küçük bir tur atmak istiyorum. Burası ailelerin hep birlikte gelerek nefes aldığı ve eğlendiği şirin ama büyük bir park. Parkta yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, kafeteryalar, piknik alanı gibi görünen ağaçlık alanlar bulunuyor. Üzerinde “Paylaşım Noktası” yazan kocaman bir kitap ve oyuncak kumbarası da göze çarpıyor. Bu kumbara, belediyenin çeşitli yerlerde kullandığı bağış kumbaralarından biri. Bu sayede ihtiyaç sahibi çocuklara kolayca kitap ve oyuncak bağışı yapılabiliyor.
Etrafıma bakınırken çok sayıda çocuğun farklı aktiviteler yaptığını görüyorum. Kimi paten kullanırken kimi bisiklet sürüyor, bazılarıysa aileleriyle birlikte ağaçlıklı alanda top oynuyorlar. Bu park gözüme çocukların kendilerini mutlu hissettiği bir harikalar diyarı gibi görünüyor. Kadıköy İnteraktif Çocuk Kütüphanesi’nin böyle bir parkın içine kurulmuş olması bu yönüyle oldukça uygun. Turu İnteraktif Çocuk Kütüphanesi’nde tamamlıyorum. Beni Çiğdem Halis isimli şirin bir öğretmen karşılıyor. Kadıköy İnteraktif Çocuk Kütüphanesi’nin kurulduğu günden beri kendisinin orada olduğunu söylüyor. Çiğdem Öğretmen’in verdiği bilgilere göre Pazartesi hariç haftanın altı günü çeşitli okuma grupları kuruluyor. Salı-Perşembe günleri Türkçe grubu, Çarşamba günleri İngilizce grubu, Cuma günleri Rusça grubu, Cumartesi günleri Almanca grubu yapılıyor. Ayrıca Pazar günleri saat 10.00-12.00 arası serbest zaman etkinliği gerçekleştiriliyor. Bu serbest zaman etkinliğinde her aile birer saat durabiliyor. Çiğdem Öğretmen “çocukların ebeveynleriyle birlikte gelip 1 saat vakit geçirmelerini istiyoruz,” diyor. Serbest zaman etkinliklerinin içinde oyun, şarkı, el faaliyetleri, oyun hamuru, piknik şeklinde ara öğün saati gibi faaliyetler bulunuyor. Ebeveynler ve çocukların bir arada olması, isteyen ebeveynlerin etkinlik katılımlarında bulunmalarına da olanak sağlıyor. Farklı meslek gruplarına mensup olan ebeveynler (ressam, tiyatro oyuncusu, doktor, diş hekimi, öğretmen, psikolog…)  farklı alanlarda eğitim seminerleri ve etkinlikler düzenleyebiliyor.

Gönüllü katılımlarla eğitim ve psikolog desteği

Kadıköy İnteraktif Çocuk Kütüphanesi’ne ayda bir kere psikolog gelerek eğitim veriyor. Bunun yanında ayda bir Çocuk Sanat Merkezi’nden drama, yoga, çocuk jimnastiği, ritm dersleri veren öğretmenler geliyor. Programlar gönüllü öğretmenlerin durumuna göre ayarlanıyor. Hazırlanan etkinliklerin, programların ve eğitimlerin tümü ücretsiz olarak gönüllü katılımlarla sürdürülüyor.
Sadece birer imza veren on bin kişi sayesinde böyle güzel bir projenin hayata geçmesi gelecek için umut teşkil ediyor. Kitap Okuyan Çocuklar oluşumu şimdi diğer ilçelerde de aynı başarıyı göstermek için çalışmaya devam ediyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar